Kan du lide at bo i et glashus?

Nej, denne artikel handler ikke om at smide med sten eller ej, men derimod om at bo i et hus med mange vinduer. Trenden inden for nybyggeri har i flere år været boliger med store vinduespartier, helst vendt mod solen eller den mest spændende udsigt. Og det kan da også være dejligt med godt lysindfald og udsyn til, hvor tingene sker. Men glem ikke, at når du kan kigge ud, kan andre også kigge ind. Og sollyset kan til tider være så skarpt, at man ønsker at dæmpe det, eller endda lukke det ude.

For dig, der ikke kan lide gardiner

Moden inden for gardiner skifter ofte, og i perioder er de direkte utrendy. Persienner er derimod en tidløs løsning, der desuden kræver meget lidt vedligehold. Monterer du dem i stuen eller i et værelse, vil en sjælden afstøvning kunne holde dem rene, mens du i køkkenet eller et vådrum kan få brug for at tjekke, om en aftørring med en fugtig klud eller lignende er nødvendig. Træpersienner kan ofte nøjes med at blive støvet af. Ønsker du at afskærme et langt vinduesparti, er det ofte mere praktisk at indrette med lamelgardiner, især hvis partiet har en hvis højde. Bredden i de lodrethængende lameller ser flot ud og fremhæver vinduerne mere, end horisontale persienner med tynde lameller.

Hold styr på lyset

En af de største fordele ved persienner og lamelgardiner fremfor for eksempel stofgardiner på stang, er de mange muligheder de giver dig for at styre hvor meget lys, der skal lades ind i rummet. Trækker du dem fuldstændigt væk fra vinduet, får dagslyset fri adgang. Lukkes lamellerne helt, får du optimal mørke. Og imellem disse to yderpunkter findes et væld af indstillinger. Disse betyder også, at du kan få en hvis mængde dagslys ind, samtidig med at du beskytter dit privatliv.